Take Charge en A(N)IOS

De periode dat artsen een opleiding tot medisch specialist volgen, is een uiterst leerzame levensfase vol persoonlijke uitdagingen en voldoening. Je bent gemotiveerd en vol idealen. Maar het blijkt ook een hele stressvolle periode te zijn. AIOS hebben lange werkdagen en onregelmatige dag- en nachtdiensten, èn ze moeten veel opleidingsactiviteiten volgen; de autonomie is beperkt. Voor veel AIOS is ook de thuissituatie veeleisend, met vaak een werkende partner en (de komst van) jonge kinderen. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 20% aan de criteria van een burn-out voldoet.

Opleiders herkennen dit vaak niet of niet snel genoeg. En voel je je ook wel senang om dit met hem of haar te bespreken. Dit is ook diegene die je beoordeelt en tja, de banen liggen ook niet voor het oprapen.

Het helpt dan om dit te bespreken met iemand die jouw wereld kent, maar daar geen onderdeel van uitmaakt. Heb je nog vragen, aarzel dan niet om contact op te nemen, of een vrijblijvende intake aan te vragen. Take Charge hanteert een gereduceerd tarief voor deze doelgroep.

Lees ook het artikel in Arts en Auto met Martine Timmermans (augustus 2012).

Bekijk in PDF
Take Charge in de zorg folder

Handboek van basisarts naar medisch specialist

In de 10 jaar dat Martine haar bedrijf Take Charge heeft, coachte zij vele aios en anios. Op basis van haar ervaring schreef zij het boek ´Handboek van basisarts naar medisch specialist, wat je niet leert in je opleiding´. Een praktisch boek over de hele periode van de keuze tot specialisatie tot je uiteindelijk klaar bent en je medisch specialist bent. Thema´s die beschreven worden zijn solliciteren, time management, onderhandelen, hoe manage je je opleider, feedback krijgen en vragen, hoe om te gaan met al die verantwoordelijkheden en eventuele fouten. Het boek staat vol tips, tricks, oefeningen en mooie verhalen uit de praktijk van a(n)ios die vertellen hoe zij ermee omgingen.

Een handig boek wat elke aios zou moeten lezen. Met een voorwoord van Michael van Balken, opleider 2017, Uroloog Rijnstate Ziekenhuis.

De kosten van het boekje zijn EUR 14,95. Bestellen kan hier: www.vvaa.nl/handboek

Recensie Medisch Contact Handboek (2018)
Als je loslaat, heb je 2 handen vrij´